Sarawak in Feiten - Reisverslag uit Miri, Maleisië van Chantalle en Vincent Voragen / Roselaar - WaarBenJij.nu Sarawak in Feiten - Reisverslag uit Miri, Maleisië van Chantalle en Vincent Voragen / Roselaar - WaarBenJij.nu

Sarawak in Feiten

Door: Chantalle en Vincent

Blijf op de hoogte en volg Chantalle en Vincent

07 Maart 2007 | Maleisië, Miri

CONTRAST VAN DE MAAND:
De overgang van Kalimantan (Indonesie) naar Sarawak (Maleisië) is groot. In Maleisië hebben ze overal wel regels voor en in Indonesie verzinnen ze die wel ter plekke. Slechts 300 kilometer verschil, zien we na 2 maanden weer zebrapaden, prullenbakken en worden we niet meer aangesproken op straat. Mensen zijn bescheiden.Gezellige chaos ten opzichte van structuur en orde. Borneo dus.......

BAAS VAN DE MAAND:
Als we in Kuching, de hoofdstad van Sarawak aankomen, verwachten we leven en reuring. Niets van dat is waar, het is tenslotte Chinees Nieuwjaar en de stad is voor 5 dagen uitgestorven. De Chinees (die 60% van de bevolking uitmaakt) is hier duidelijk de baas!

SPREUK VAN DE MAAND:
Zullen ze hier “wireless” hebben? Ze zijn in Maleisië toch heel ver met de technologie......

TIJDVERDRIJF VAN DE MAAND:
Ken je die reclame nog van die garnalenpellers? Wij weten nu hoe dat voelt; heel frustrerend om die krengen van reuzeformaat uit het net te krijgen. Gelukkig hielp het hele dorp van Sematan en was de beloning 1 kilo. Uiteraard wel voor moeten betalen, het blijft tenslotte Maleisië..... ach we klagen niet voor 5 euro. De volgende dag gestoomde garnalen voor het ontbijt bij de plaatselijke Chinees (die wel open is) en ’s avonds gewokt met noodles door de plaatselijke travestiet. Wat een leven in de brouwerij.

ETEN VAN DE MAAND:
Een Chinees op Maleisische bodem weet wel hoe hij z’n vis moet klaarmaken. Op Thaise wijze, heerlijk met lemongrass. Lang leve de multi-culturele samenleving.

VERVOERMIDDEL VAN DE MAAND:
Zelf je bagage wegen op een oude veilingsweegschaal, zelf labelen, zelf je boardingpass schrijven en vervolgens ook nog je bagage zelf in het 9-persoons propellorvliegtuigje leggen in Belaga. De beloning is echter groot en de tocht werkelijk onvergetelijk. Een spectaculair uitzicht over de jungle. Lang leve Air Asia! Helaas heeft het land duidelijk te leiden onder de drangnaareennieuwetuinsetmaardanwelvanhardhoutsyndroom van het westen. Overal zie je lege bossen en merk je dat er te veel gekapt is. Gelukkig heeft de overheid dat een halt toegeroepen en gaat het nu gecontroleerd. Dat hele stammen verplaatst moeten worden in verband met overstromingen, hebben we het maar niet over.

MISLUKKING VAN DE MAAND:
Vincent komt er al snel achter dat jagen in de nacht niet veel meer voorstelt als de lokale jachtgenoten dronken uit de bosjes vissen. We zouden toch gaan wild schieten in plaats van vissen?

‘PLACE TO BE’ VAN DE MAAND:
Wij krijgen weer een stukje bijscholing over stalagnieten en –tieten. Wat? Ja, allemaal scheikundig verantwoorde uitsteeksels van kalk, die al meer dan 100 miljoen jaar oud zijn. De meest bijzondere en diverse grotten die Borneo rijk is. Weer eens een andere plek om “tieten” te spotten.

TOPPER VAN DE MAAND:
Met kop en schouders deze maand Chantalle. Tewijl Vincent ligt bij te komen in bed van een tropenkolder bezoekt Chantalle de inheemse bevolking, met hun opgerekte oren en vele tattoeages, maar wel gekleed in een 501. Zij maakt hun longhouse, waar ze met z’n 120’en wonen onveilig en gokt rustig mee met hun hanengevecht. Daarna ziet zij op karakter, na een zware en gevaarlijke trekking van 11 uur, de “pinnacles” in het Gunung Mulu National Park. Dat noemen wij nou een Toppertje!!!!

LOOSER VAN DE MAAND:
De pinnacles moesten zijn hoogtepunt worden. Na 2 uur al afhaken met hoogteziekte is dan zóóó jammer! Vincent, jij verliest!!!

2 be continued

C&V

• 07 Maart 2007 - 10:26

Zussie:

Heej fakansiegangers !! Blij te lezen dat jullie het zo naar jullie zin hebben en vol verhalen zijn !! Enige (positieve) jaloersie er wel hoor !!

Dusss.. jullie zijn eruit? Jullie worden garnalenpellers bij terug komst? *gniffelt*

Dikke kus
    van zus

• 07 Maart 2007 - 10:27

Alex:

Ik wil geen orde, ik wil chaos!!! Hele drukke aziatische rambam... regelen julie het effe... : ) Nog 12 nachtjes slapen waarvan 1 in het vliegtuig en dan zie ik jullie weer! Yoehoe. Hele dikke kus en tot snel,
    Aal

• 07 Maart 2007 - 10:27

Joep:

Ziet er allemaal weer goed uit!

• 07 Maart 2007 - 11:20

Kajanz:

Wij nemen het blad hier in koud en regenachtig Nederland (!!) zeker niet voor de mond. Jaloezie, dat stroomt hier in overvloed.
    We wilden jullie via deze weg trouwens nog heel erg bedanken voor de supertoffe tijd die we met jullie op reis hebben gehad! Helemaal nu we weer thuis zijn en verhalen vertellen, merken we hoe gaaf ook die periode is geweest. We kijken dan ook reikhalzend uit naar het weerzien (al maakt die dorade dat voor een bepaalde persoon misschien iets minder reikhalzend... :)).

We gaan jullie op de voet volgen!
    Liefs, kas en jan

PS: met ons ABN-amro's loopt t nog niet zo soepel, laotiaans was bijna onze voertaal geworden.

• 07 Maart 2007 - 11:29

Michiel:

Men...waren dat nou Gilette Mach 3 scheermesjes bij die Haan????? Dat dan weer wel hé....

ps. Arme Vin, hoogteziek??? Ik viel af op 4.300m hoogte op de Kilimanjaro. Jij??

• 07 Maart 2007 - 13:18

Rob & Jitske:

We worden steeds meer jaloers op jullie.
    liefs!

• 07 Maart 2007 - 13:36

Melvin:

Als 020 supporter is het natuurlijk een bekend gevoel om loser van de maand te zijn. Strijd om 4e en 5e plaats brand los. Gelukkig hebben wij nu ons beleidsplan waardoor we in 2010 weer op de Coolsingel staan. Tot die tijd alleen op kroegentochten in die straat te vinden. Groetjes, melvin

• 07 Maart 2007 - 15:50

Monique:

Goed weer wat van jullie te horen. Echt zoooo gaaaf allemaal. Top foto's. Chantalle ben ook trots op jou.
    kus Monique Hessels
    O, ja morgen skieen in Oosterrijk. Geen sneeuw, kan er misschien een bosje's man natuurlijk tegen betaling van 1,- wat sneeuw regelen ipv 15 gr. Thks

• 07 Maart 2007 - 19:32

Aggie:

altijd voor de underdog! leve de verliezer!

• 09 Maart 2007 - 09:00

BuRgh:

Mislukkeling en looser... ghje ghje ghje en dat om een paar staande apparaten te zien... duizelig om tieten ?? Moet ik nu echt aan je gaan twijfelen Roossie ?? Vinnnniiiieee kom op jongen het is echt tijd voor jou om aan de Baco's te gaan dat brengt gelijk jouw testosteron spiegeltje omhoog om een een echt haan/kip gevecht aan te gaan met Chantelle... ;o)

• 12 Maart 2007 - 11:19

Kevin:

Hi peeps,

Leuk verhaaltje weer, heb genoten. Hoe is het verder met jullie?

10 mei vliegen Sarah en naar Bangkok om daar vervolgens 19 dagen te verblijven. Zijn we alweer een stukje dichterbij elkaar;-)!

Geniet!

x Kevin

• 25 Maart 2007 - 08:03

Urs & Myriam:

Hey Chantalle & Vincent!

Still on the move....??!! Unbelievable! Chapatti stand in Mandalay and nearby Monkeyfeeding seems so far away. But you're still on the move. Life can be so cruel :-) At least Myriam is back from South America since last Wednesday!

Hope to see you this year again!
    Myriam&Urs from Zurich, Switzerland

• 28 Maart 2007 - 13:46

BuRgh:

Hey Vinnie... dat is wel een heel lange duik die je neemt man... ben je van de buitenwereld afgesloten ?? Maarre ben je meel adressie kwijt..