Recept 4: Massaman Curry
Gerecht: Massaman curry
Oorsprong: Zuid Thailand
***: Chef
# tot ##: Easy - Spicy
Een verlaat recept uit Thailand, maar wel heel lekker.
Massamancurry is van oorsprong een Islamitisch gerecht en wordt veelal gegeten in Zuid-Thailand. Massaman betekent dan ook Moslim. Wij aten dit gerecht voor het eerst op het eiland Ko Lanta, na een dag duiken.
Dit gerecht kun je het beste 1 dag van te voren maken, in verband met de lange bereidingswijze en zodat de smaken beter in de het vlees en de aardappels kunnen trekken. Als alternatief voor runderlappen kun je een kipfilet of lam gebruiken. Hierdoor zal de kookduur wel veranderen.
Ingredienten Tastefull Asia Massaman currypasta:
- 3 fijngehakte sjalotten
- 5 tenen knoflook
- 2 rode pepers
- 1 stronkje geschilde gember (ter grote van een duim)
- 2 stengels sereh in stukjes gesneden (gebruik alleen het witte gedeelte)
- 2 blaadjes citroenblad
- 1 eetlepel gevijzelde korianderzaad
- 1 eetlepel gevijzelde komijnzaad
- 3 gevijzelde kruidnagels
- 1 in stukjes gevijzelde kaneelstok
- 1 theelepel gemalen kardamon
- 2 eetlepels vissaus
- 1 theelepel garnalenpasta
- 0,75 ml kokosmelk (de meer kokosmelk, de dunner de pasta)
Fruit de gedroogde en gevijzelde kruiden (korianderzaad, komijnzaad, kruidnagel en kardamon) ongeveer 2 minuten aan in een platte koekenpan. Hierdoor komen de smaken en geuren vrij. Zorg dat hier geen vocht bij komt. Doe daarna alle bovengenoemde ingredienten in een keukenmachine of blender en draai er een dikke pasta van.
Ingredienten Massaman Curry:
- 1 kaneelstokje
- 100 gram ongezouten gebrande pinda’s
- 2 laurierblaadjes
- 5 kardamonpeulen
Verwarm de currypasta en kokosmelk zachtejs in een braadpan en roer dit tot een gladde saus, laat dit 5 minuten al roerend sudderen tot de olie boven komt drijven. Voeg dan de in grove stukken gesneden runderlappen toe en alle bovenstaande ingredienten, met uitzondering van de aardappels, pinda’s en ui.. Doe er een kopje water bij en zorg dat het vlees onder staat. Laat dit minimaal een 45 minuten zachtjes sudderen, tot het vlees gaar is. Voeg aardappels, pinda’s en ui toe en laat nogmaals een half uur tot de aardappels gaar zijn.
Lekker om bij dit gerecht te eten is een frisse komkommersalade.
Ingredienten:
- Komkommer
- Sjalotjes
- Azijn
- Groen pepertjes
- Suiker
Snij de geschilde komkommer in dunne plakjes (tip: kaasschaaf). Snipper de sjalot en snij de groene peper in kleine stukjes. Meng de azijn met een beetje suiker en voeg dit samen met de komkommer, sjalot en peper.
C&V
11 December 2006 - 17:11
Oscar:
Weer eens wat anders dan oerhollandse winter-stamppot met HEMA worst! Al zijn na het enigszins zuur nasmakende Alkmaarse kaasplankje van afgelopen zondag tropische verrassingen zeer welkom! Enjoy! -
11 December 2006 - 17:52
Alex:
Jeetje die ziet er lekker uit!!! Maar eeh die komkommers kennen we hier ook! Zal Chiel vragen of hij hem wil maken, aangezien hij de Curry Fanaat is! Kus Aal -
11 December 2006 - 20:24
Monique:
hoi globetrotters, ziet er zalig uit. Ga misschien wel met kerst iets uit porberen. have fun, alles op rood is nog niet gelukt -
12 December 2006 - 07:45
Barbara S.:
Lekker hoor!
Nu nog iets simpelers en snellers.. Bij mij moet alles snel op tafel staan, haha! -
13 December 2006 - 21:42
Jose:
Het hoort zich heel goed aan,
Pascalle en Marcus komen 27 dec. bij ons eten, ik zou het dan kunnen uitproberen, en het drie dagen van te voren kunnen klaar maken.
( Of maak ik toch maar iets gemakkelijker eten, dan hou ik het opde franse tour.groetjes G.J. en jerry. -
17 December 2006 - 16:54
Arturo & Regina:
We were short in our comments about your pictures...they are great !!! I am so happy for you, yeahhhhhhhhhhhh, you are having fun, big fun !!!
I want to go back to south east asia !!!
Write a small note when you can.
Cheers and happy holidays !!! -
17 December 2006 - 20:23
Kevin:
Lekker, lekker, ziet er goed uit...
Zo te lezen houden jullie het daar wel uit. Geniet!!!
Kevin -
18 December 2006 - 12:59
Regina:
Hi! How are you? I just read about "terremoto" in Jakarta!!!Please send news...Kisses.. -
22 December 2006 - 09:10
Rob & Jitske:
Ga het snel een keer maken.
Veel liefs en hele moie dagen!