Overdaad schaad niet!
Door: Chantalle en Vincent
Blijf op de hoogte en volg Chantalle en Vincent
23 December 2006 | Indonesië, Batavia
Maleisië voelt als Aziatisch land Westers aan; alle huizen zijn van steen in plaats van hout, iedereen heeft een solide bolide van het merk Proton (dus toch anders) op de oprit staan en de voertaal is Engels. Alleen aan de vrouwen kun je zien dat we aan de oostelijke kant van de bol zitten.
We weten inmiddels allemaal dat de wereld waar wij vandaag de dag in leven 24 uur per dag doorgaat. In Kuala Lumpur proberen ze die 24 uur nog even te verlengen en lijkt het wel of de dagen daar zonder figuurlijke drempel in elkaar overlopen. Nú is de geschiedenis van zometeen. In tegenstelling tot dingen die vandaag de dag gebeuren, zal oude cultuur nooit verdwijnen. De nooit meer verdwijnende cultuur van Melakka heeft gekgenoeg een persoonlijk tintje. Ene Pieter Rooselaar was van 1707 tot 1709 gouveneur voor de VOC in Melakka. We hebben nog naar de erfenis gevraagd, maar helaas.
Cultuur zit ook in de mensen, dus als Daud (de beloofde naam) een "Malay van Sri-Lankaanse afkomst uit Singapore" zegt dat hij op maandag terugkomt om zijn eigen guesthouse weer over te nemen, dan wordt dat woensdag. Voor ons heel lastig om in te schatten welke achtergrond dat nu te weeg brengt. En als je niet weet wanneer iets eindigt, dan maak je er maar het beste van. Samen met onze gasten Kasper en Janneke maken we het leven bourgondisch. 's Middags eten we Amerikaanse chocoladetaart of Portugese eggtart van de Italiaanse bakker (snapt iemand de connectie) en 's avonds worden alle stalletjes uit de nabije en wat verdere omgeving leeggeroofd om alle specialiteiten uit te proberen. We spelen een spelletje rummicub en zetten een boompje op over de cyclus van de wereld en het einde der bestaan des mensheid. Het bier en de Chantallismes vloeien weer rijkelijk.
Dat Azië in een boost zit, is in Kuala Lumpur goed te merken. De Chinees houdt ook hier zijn eigen economie in stand. De Indiërs handelen er lustig op los. Binnenlandse en buitenlandse bedrijven steken elkaar de loef af met imposante kantoorpanden en de expats wandelen overal onopvallend tussendoor. En de Malay, van welke afkomst dan ook, shopt in één van de overdadige winkelcomplexen tot hij of zij erbij neervalt. De toeristen volgen hun en wij doen rustig mee. Dus de dagen worden gevuld met het in- en uitlopen van de onderkoelde shoppingmalls en wordt het kerstgevoel bij ons losgemaakt als we bij 30 graden "it's gonna be a white christmas" aan onze oren voorbij horen komen. De stad is makkelijk om je te oriënteren en eigenlijk is alles wel op loopafstand. Voor langere stukken nemen we de bovenlangs-zwevende monorail. Dit in tegenstelling tot de gemiddelde Malay, die zich liever laat voortbewegen. Onze conclusie: Ze zijn lui. En daardoor ook wat gezetter als zijn mede-Aziaten. Om de Petronas Twin Towers te bezichtigen moeten we om 7 uur 's ochtends al in de rij liggen voor een kaartje. Het uitzicht vanaf de 41e verdieping over Kuala Lumpur aan het einde van de middag is waanzinnig.
Rond middernacht de film "Casino Royal" pikken met een te grote zak popcorn, om vervolgens om half drie 's nachts met de taxi in de file te staan. Daarna besluiten we dat het nog wel tijd is voor een sateehtje en kunnen we niet kiezen uit de vele stalletjes. De stad kost je veel energie, maar geeft je ook veel energie. De 5 dagen die we er doorgebracht hebben, vlogen voorbij en we maakten lange dagen korte nachten.
De Cameron Highlands in midden Maleisië staat bekend als toevluchtsoord om uit te rusten. En dat hadden we wel verdiend na Kuala Lumpur. Ons deed het iets te veel aan Europa denken; het berglandschap aan Zwitserland, de hightea en scones aan Engeland, maar vooral de miezerige regen aan Nederland. En heimwee naar huis hebben we nog steeds niet, dus tijd om naar een nieuwe plek te gaan. Op naar onze laatste bestemming in het noorden van Maleisië, Penang waar we de boot gaan nemen naar Indonesië, voor Chantalle de bijnaam "Rattestan". Maar de travestieten zijn een ander handelsmerk van de stad. Na een laatste keer stappen met K&J wuiven de boygirls ons goedenacht op Love Lane. De naam zegt genoeg.
2 be continued,
C&V
23 December 2006 - 14:24
Merel & Miek:
Vanuit het koude kikkerlandje: hele gezellige kerstdagen!!
Dikke zoenen -
23 December 2006 - 15:36
Pascalle:
prettige kerst en een gelukkig en vooral gezond 2007 -
23 December 2006 - 18:16
Nikita:
Weer eens wat anders, een warme, Maleisische kerst! Geniet ervan! Ik wens jullie heel veel goeds voor komend jaar! -
24 December 2006 - 00:31
BuRgh:
Ik zou zeggen zet geen gezette Malay op de top van die denneboom want hij pleurt er gezien zijn gewicht met ballen en l eruit. Tenzij het een boygirl is die heeft zijn ballen al verschoten. Kortom buRgh heeft inmiddels al een flessie van mijn zeer gewaardeerde levensvriend Ron B leeggetikt en zit nu als een boogschutter een bericht in te typen wat zo geod en zo kwaad zonder vauten moet doen overkomen. Ben geloof ik al een half uur bezig. Best lastig zo in je eentje.... typen als je l a z a ru s bent... ghje ghje ghje Chantie... wanneer komt JIJ OOK weer in 020 ?? ghje ghje ghje... ik zeg laterssssss!! enne een zalig pasen, gefeliciteerd en nog vele jare, bedank voooor die bloooeemuh, mazzeltiv, we nemen nog eentje one for the road... enne we love u baco we do !!! -
24 December 2006 - 16:31
Yenny & Fred:
Goede kerstdagen en een gezond en vooral reis(rijst)-lustig 2007 toegewenst door Rebecca, Steffan, Yenny en Fred -
25 December 2006 - 11:56
Barbara S.:
Hi Chan & Vin,
Jullie raden nooit wat ik vannacht heb gedroomd; dat ik een cadeautje voor jullie verwachte kindje ging kopen! Is dat een droom in de kerstspirit, of niet?
Fijne kerst toegewenst! -
25 December 2006 - 14:41
Anita:
Heel fijne Kerstdagen!!!!
en natuurlijk ook een fantastisch leven in 2007!!
Hoe is het met jullie? Niet overstroomt?
Groetjes
Anita -
26 December 2006 - 08:08
Nikita:
sorry, foutje.. jullie zitten al in Indonesie dus fijne Indonesische kerst toegewenst ;) -
26 December 2006 - 10:12
Kevin:
Dag lieve vrienden, opnieuw genoten van jullie verhaal. Graag wens ik jullie hele fijne dagen toe en alvast een gelukkig nieuwe jaar.
Liefs -
26 December 2006 - 14:21
Fam De Bruijn :
Lieve Chantal en Vin, we willen jullie nog even hele fijne kerstgroeten sturen uit Brunssum en een geweldig nieuw jaar, waar jullie het ook mogen vieren!
Lieve Groeten, dikke kus en knuffel, Rien en Annemie
PS ook van Chiel en Aal want wij zijn ook hier!! -
30 December 2006 - 18:08
Raul, Jolanda:
Dag Lieve Chantalle en Vincent,
Hebben jullie nog iets mee gekregen van kerst en Chanoeka?
Maar belangrijker: hebben wij een vervolg op jullie guesthouse-ervaring gemist? Hoelang is de beste man weggebleven en hebben jullie fawltytowers-achtige taferelen weten te vermijden?
Vanuit druilerig Nederland willen wij jullie een spectaculair uiteinde toewensen en voor 2007 een prachtig vervolg op jullie reis!
Kussen, Raul&Jolanda
31 December 2006 - 19:09
Monique Gieben:
Hoi Chantalle en Vincent,
Hierbij wil ik jullie graag een heel gelukkig en gezond 2007 toewensen. Dat zal me een groot feest worden met vuurwerk bij jullie of niet soms?
Monique -
02 Januari 2007 - 19:31
Bar:
Gelukkig nieuw jaar voor jullie allebei!! Geniet van alle dingen die jullie nog gaan doen de komen de maanden.
Veel liefs Barbara -
02 Januari 2007 - 20:35
Annie Somberg:
hallo Chantalle en Vincent,
Ik wens jullie een gelukkig en gezond nieuwjaar en natuurlijk veel mooie, leuke, enerverende reiservaringen.
Jullie beleven heel wat en kunnen er ook amusant over vertellen. Leuke schrijftrant. Maleisie is ook een reis waard zo te lezen. Indonesie ken ik een beetje. Ook prachtig, heel lieve mensen en lekker eten.
Wij hadden een stormachtige nieuwjaarsnacht. Wij waren bij vrienden in Duitsland. Zij vieren oud en nieuw buiten de deur. In een theater in de rosse buurt van Hamburg deze keer. Vrolijk stuk, zodat wij het oude jaar luid lachend hebben afgesloten.
Hartelijke groeten en weer veel reisplezier toegewenst.
Annie Somberg -
07 Januari 2007 - 14:03
Aggie:
dag Phyllius en Phylliusa Fogg, nog een goed 2007 gewenst of hebben ze waar jullie nu uithangen een andere jaartelling?
Wij, ik en Clau hebben onze Kerst- en O&N-vreet- en drankpartijen goed laten smaken.
Jullie ook neem ik aan?