Recept 5: Ayam Soto - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Chantalle en Vincent Voragen / Roselaar - WaarBenJij.nu Recept 5: Ayam Soto - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Chantalle en Vincent Voragen / Roselaar - WaarBenJij.nu

Recept 5: Ayam Soto

Door: Chantalle en Vincent

Blijf op de hoogte en volg Chantalle en Vincent

19 Januari 2007 | Indonesië, Batavia

Bij ieder gerecht zullen wij aangeven hoe ingewikkeld de bereiding is en uiteraard, zoals je zou verwachten in Azië, hoe pittig het gerecht is (naar onze beleving).
* Starter

Gerecht: Ayam Soto
Oorsprong: Noord Sumatra
**: Home Cook
# : Easy

Rosa is de eigenaresse van een klein eettentje (Warung) in Bukit Lawang waar we een aantal malen overheerlijk geluncht hebben. De gerechten worden in Indonesie standaard geserveerd vanuit een vitrine-kast waar je altijd rijst en een gekookt eitje met sambal bij krijgt.
Voordat we Bukit Lawang vaarwel zwaaiden, hebben we bij Rosa Ayam Soto gemaakt. Dit gerecht moet je wel vers maken en direct serveren. Erbij worden standaard Perkedel geserveerd. Het was de perfecte afsluiter nadat we oog in oog hebben gestaan met de Oerang Oetang.

Ingredienten voor de Ayam Soto:
- Hele kip – in 6 stukken gesneden
- olie bij voorkeur palmolie (neem anders maisolie)
- kokosmelk
- 1 liter kippenboullion
- 5 sjalotjes
- 2 tenen knoflook
- Duimpje verse gember (geschild)
- Duimpje verse tumeric (geschild)
- Duimpje verse djahe/laos (geschild)
- 3 kariminoten
- Ongekookte rijstvermicelli
- Fijn gesneden maggiblad
- 2 gekookte eieren in 4 partjes gesneden
- Indonesische gefruite uitjes

Peper en zout de kip en braad zachtjes aan in de olie. Haal de kip, als hij gaar is uit de pan en laat rusten. Vijzel de sjalotjes, knoflook, gember, tumeric, laos, kariminoten, korianderzaad en chillies fijn. Voeg druppelgewijs water toe, zodat er een smeuige massa ontstaat. Fruit de pasta aan in de soeppan, zodat geuren en smaken vrij komen en voeg 1 liter kippenboullion toe. Roer het geheel door en voeg de gekneusde laurierbladeren, gesneden lenteui, steranijs, kaneel en kardamon toe. Laat het geheel zachtjes doorkoken. Snijd 2 tomaten in 4 partjes en voeg toe aan de soep. Bind de soep met een blikje kokosmelk, maar laat eerst de soep afkoelen voordat de kokosmelk wordt toegevoegd. Laat daarna de soep weer zachtjes warm worden, zodat de kokos niet gaat schiften. Pluk de kip in grove stukken en vul de diepe soepkommetjes met een handje rauwe tauge, en ongekookte rijstvermicelli, en de geplukte kip. Schep de hete soep erover en garneer met de in parten gesneden ei, fijngesneden maggiblad, gefruite uitjes.

Ingredienten voor de Perkedel
- 1 kg vastkokende aardappel – (bv. Nicola)
- Indonesische gefruite uitjes
- Lenteui
- Selderiezout
- Peper
- Knoflook
- 2 geklutste eieren
- Zout

Schil de aardappels en snijdt ze in 4-en. Strooi zout over de aardappels en bak ze zachtjes in hete palmolie tot ze gaar zijn, ongeveer 20 minuten. Zorg wel dat ze zacht blijven ipv krokant, dus het vuur laag houden. Haal de aardappelen uit de olie en laat 5 min uitlekken in een zeef. Pureer de aardappels met op Indonesische wijze met een plastic beker of ouderwetse pureestamper. Voeg de fijngesneden lenteui en knoflook toe, de peper, selderijzout en gefruite uitjes.
Maak kleine ronde platte balletjes. Haal de balletjes door het geklutste ei en frituur ze 5 min zachtjes in de hete olie tot er een goudbruin krokant laagje ontstaat.

Selamat Makan!!

• 19 Januari 2007 - 11:51

Rita:

Wij weten nu waar wij de ingredienten moeten halen op de Haarlemerdijk tegen over de Movies top een aanrader.

• 19 Januari 2007 - 20:11

Jacco:

Prima recept Vin!
    Wel eens geprobeerd met een wc eend?
    Have fun!!
    Jacco

• 20 Januari 2007 - 00:58

Liselot:

Lekker hoor!!!!!!!!!!! Fijn plaatje ook.....

• 22 Januari 2007 - 04:59

Kajanz:

Hey, en is dit nou ook lekker met dorade?

Liefs

• 22 Januari 2007 - 13:59

Han:

wij zijn aan de lijn.

• 30 Januari 2007 - 21:19

Gerard:

Het eten lijkt me wel lekker. Maar ik wacht met de bereiding ervan liever totdat jullie terug zijn in Nederland. Want bij zulk een uitgebreid recept is jullie hulp hierbij niet te missen.