Oneindig Indonesië - Reisverslag uit Yogyakarta, Indonesië van Chantalle en Vincent Voragen / Roselaar - WaarBenJij.nu Oneindig Indonesië - Reisverslag uit Yogyakarta, Indonesië van Chantalle en Vincent Voragen / Roselaar - WaarBenJij.nu

Oneindig Indonesië

Door: Chantalle en Vincent

Blijf op de hoogte en volg Chantalle en Vincent

03 Februari 2007 | Indonesië, Yogyakarta

Brommerend leren we Sumatra en Java kennen, wat een perfect alternatief is voor de trein of bus. Het geeft je vrijheid, je hoeft niet meer naar schreeuwende house-muziek in de nachtbus te luisteren en je kunt stoppen waar je wilt. Je mist dan niet die overheerlijke babi pangang op het enige niet-islamitische deel van Sumatra. Maar nadelen zijn er ook; je wordt aangehouden door oom Agent. “Rijbewijs svp!!”, vraagt hij in z’n eigen taal. “Rijbewijs?”, denken wij en quasi stom kijken we hem aan en we lachen maar een beetje schaapachtig en vriendelijk.
Want vriendelijkheid in Indonesië is oneindig! Overal waar je komt zijn mensen nieuwsgierig en wordt er wel een praatje gemaakt, ook al verstaan we elkaar niet. De glimlach straalt van de gezichten en het standaard zinnetje is “waar we vandaan komen”; en samen in koor antwoorden we altijd: ”Belanda”. Tenslotte geeft oom agent ons groen licht en mogen we zonder extra te betalen doorrijden.

We maken een klim van 300 naar 2100 meter. Iedereen verklaart ons voor gek, maar wij willen niet via de hoofdweg ons einddoel bereiken. Over onbestraten wegen, via bergtoppen, door kleine dorpen waar we worden toegezwaaid en met handen en voeten de weg vragend en met fascinerende uitzichten over de oneindige rijstvelden. Dat brommeren in de monsoon ook een risico met zich meebrengt, nemen we op de koop toe. En als er een regenbui valt, dan valt die goed. We komen nat tot op onze bilnaad aan op het Djieng Plateau, maar het wordt goedgemaakt door het waanzinnige oneindige uitzicht bij zonsopgang.
Van de ene bergketen met zwavelkraters toeren we verder naar de actieve vulkaan Merapi. Om 3 uur ‘s nachts trekken we omgeven door omhoogtrekkende wolken met onze zaklamp door de bossen. In de verte horen we het geluid van het ochtendgebed van de moskee en voor ons zien we in het donker de Merapi vuur spuwen. Dat het afgelopen jaar goed mis was , is nog steeds zichtbaar in de omgeving. Bij het ochtendgloren kijken wij op veilige afstand spannend en fascinerend toe hoe hij elk half uur “een boertje laat” en lava spuwt.
Aan vroeg uit de veren zijn we inmiddels gewend. In prachtig glooiende Islamitisch Indonesie toeren van het Hindoerijk Prambanan naar de Boedistische tempel Borobudur, waar we om 05:45 uur voor de deur liggen om als eerste dat ene fotootje te schieten zonder andere toeristen. Verbaasd zijn we als we om 10.00 uur nog steeds niet meer dan 10 buitenlandse toeristen hebben gezien. Lokalen vertellen ons dat sinds de Bali-bommen toerisme zowel op Sumatra als Java dramatisch heeft afgenomen. En dit is zichtbaar, hotels zijn leeg en restaurants gesloten. Wij voelen ons oneindig veilig.
Het opstaan wilde op Sumatra nog niet echt lukken. We merken dat we lui worden, we staan laat op en doen het heel rustig aan. We zwemmen in wat vulkanische meertjes en op ons gemakje bekijken we de cultuur van de Batak rond het Toba-meer en haar equivalent van de Minakabau in midden Sumatra. Beide zijn ze gek op grote huizen met puntige daken. Dat Indonesisch eten overheerlijk en veelzijdig is, dat weten we allemaal, maar de Batak schijnen op z’n tijd hond te eten. Hopelijk zijn wij gespaard gebleven.
Tijdens de vele uren reizen op Sumatra worden we geconfronteerd met de Padang keuken. Op tafel worden minstens 12 kleine schaaltjes met verschillende gerechten koud gepresenteerd en alleen de rijst is warm. Je betaalt voor datgene wat je eet, wat inhoudt dat zodra je het schaaltje hebt aangeraakt, je het ook mag betalen. Maar op ieder schaaltjes liggen ook weer 2 porties en genoeg om een heel gezin mee te voeden. Het varieert van gebraden kip tot rendang, gestoofde vis in curry, gebakken vis, eitjes met sambal en dan niet te vergeten de verschillende soorten groenten. Tja en dan wordt het moeilijk voor ons; want alles ziet er even lekker en uitdagend uit. Natuurlijk eet je alles met je rechterhand (links is je poephand) en zodra je klaar bent, gaan de onaangeraakte schaaltjes gewoon weer terug de vitrinekast in voor de volgende klant. Meestal is dat bij ons de tofu, want die vinden wij nergens naar smaken. Alleen de Mie ‘Rebus’ blijft voor ons nog steeds een raadsel.

Schokkend en schuddend rijden we met de expresstrein door de rijstvelden van centraal Java. Terwijl onze lunch geserveerd wordt, die uiteraard uit rijst bestaat, kijken we naar buiten om te zien hoe de kleine groene plantjes moeten groeien tot een dikke rijstkorrel, voordat die op ons bordje terugkomt. Ogen komen we te kort, het landschap van Indonesië is oneindig en verveelt nooit. Het land is zo vruchtbaar dat er wel 3 keer per jaar geoogst wordt en overal steken van die punthoedjes boven de rijstvelden uit.
Maar na vele bordjes rijst, hunkeren we naar een westerse lunch. In Jakarta beleven we het toppunt van decadentie; een broodje zalm en rood sappige lamskoteletjes op Hollandse bodem bij Cafe Batavia, waar Jan Pieterszoon Coen de eerste steen legde in 1619. Niet dat we een plakje leverworst missen, maar 20 januari werd wel een “I feel like coming home” culinaire dag. Leve de V.O.C.!! ‘s Avonds worden we getrakteerd op drop door oud-collega Nataly, die hier op vakantie is. Jakarta wordt waardig afgesloten met coctails en een Balinese en Sulawezische rijsttafel.
We zouden hier wel oneindig kunnen reizen!

To be continued,

C&V

• 03 Februari 2007 - 10:06

Rita:

Lieve Vincent Hartelijk Gefeliciteerd met je 31ste verjaardag.
    Dikke kus voor jullie beide.

• 03 Februari 2007 - 10:23

Just:

Happy birthday to you! happy birthday to you! Happy birthday dear Vincent, happy birthday to you! How old are you now? How old are you now? How old are you nohow? How old are you now?
    Als ik je niet kan toezingen op je verjaardag, dan maar zo!
    All the best!!! Dikke knuffel van je neefje!

• 03 Februari 2007 - 11:02

Bar:

Hey Vin en Chantal,

Happy birthday!!
    Chant geef Vin een dikke kus van me en jij natuurlijk ook gefeliciteerd met je mannetje.
    We hebben vannacht in de Duvel natuurlijk op jullie getoost!!

Wat een prachtige plaatjes hebben jullie weer geschoten.
    Liefs Bar

• 03 Februari 2007 - 11:12

Rob & Jitske:

Van Harte & nog vele erbij!

• 03 Februari 2007 - 11:22

Nikita:

Aan de berichtjes kan ik merken dat Vincent jarig is.. gefeliciteerd! Jullie hadden geen betere plek uit kunnen kiezen om het te vieren dan daar! Wat een mooi verhaal weer en prachtige foto's!

• 03 Februari 2007 - 12:02

Barbara S.:

Hi Vincent,

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Het zal wel een verjaardag worden om noooooooooit te vergeten...

Mooi verhaal weer en superfoto's!

• 03 Februari 2007 - 14:41

Joep En Jen :

He Vincent, van harte!! Geniet van de dag, en drink er 1 van ons.... Mooie foto's en leuk verhaal

• 03 Februari 2007 - 14:56

Anita:

Hoi Chantal en Vincent, wat weer een fantastisch verhaal met mooie foto's. Het gaf mij weer heimwee naar vorig jaar, Prambanan, Borobudur,Ramayana ballet, al dat lekkere eten mmmm, de foto van de merapi is fantastisch, mijne is mislukt. Niet bij de Bomo geweest? Cafe Batavia is leuk he? Nou ja, sweet memories. De droom van jullie duurt nog even, geniet!! groetjes anita

• 03 Februari 2007 - 15:14

Esther & Dave:

Op een dikke verjaardag-borrel vanuit de andere kant van de wereld; het zonnige Curacao!! Gefeliciteerd, ouwe Voselaar! Geniet lekker van je dag samen en maak er wat moois van!

Groeten Esther & Dave

• 03 Februari 2007 - 16:41

Nikita:

Grappig, ik ben aan het lezen in de nieuwste Kampioen van de ANWB en daar is een heel artikel over Java & Bali en daar staat iets in over dat fort Vredenburg waar jullie een foto van hebben!! Ik dacht huh, dat heb ik toch net ook al gelezen.. en ja hoor, dat was dus op jullie site! :D Ook in de Kampioen ziet het er allemaal prachtig ui!

• 04 Februari 2007 - 16:41

Chiel En Alex:

Lieve Vinnie,

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, een dagje later aangezien we gisteren niet op het internet konden. Hopen dat je een top verjaardag hebt gehad en jullie het super hebben gevierd. Tot snel, liefs,
    Chiel en aal. XXX

• 04 Februari 2007 - 16:51

Chiel En Alex:

Lieve Vinnie,

Chiel en aal. XXX

• 04 Februari 2007 - 21:14

Burgh:

VVVVvvvvvvvvvvvvvvviiiiiiiinnnnnnnniiiieeeee... ouwe trekpop... of moet ik inmiddels zeggen blauwe trekpop... gefeliciteerd pikkebaas, ben wel een daggie te laat, maar jij aangezien jij lui bent neem ik aan dat je dit een paar dagen later lees. Trouwens ook nog gefeliciteerd met de 4-1 overwinning van 020 op mijn trots van Zuid... kl!#$!@#$te zooi..

• 05 Februari 2007 - 17:30

Monique Gieben:

Hoi Chantalle,

Allereerst bedankt voor de prachtige batikkaart die ik van je gehad heb. Wat een mooie foto's hebben jullie weer gemaakt. Er zijn mooie gebouwen tussen en prachtige natuur. En wie van de twee schrijft er zo boeiend? (of allebei een beetje?) Vinden jullie de tijd niet voorbijvliegen? Ik heb voor 23 juni een riviercruise geboekt van Keulen naar Basel. Ik hoop dat het doorgaat en vind het allemaal erg spannend.

Monique

• 05 Februari 2007 - 21:20

Yenny En Fred:

Twee dagen te laat maar ja.... Vincent nog van harte gefeliciteerd. Wat heb je van Chantal gekregen een tropische verrassing??
    Jullie hebben gelukkig Jakarta op tijd achter jullie gelaten. Leuke foto's en voor ons erg herkenbaar, gaaf.
    Wanneer komen jullie in Sulawesi?? Mail ons maar!

• 06 Februari 2007 - 10:08

Aggie:

oja ouwe nog gefeli met je verjaardag. hoop dat jullie niet te veel last hebben gehad van natte voetjes daar? of zitten jullie aan de goede kant van het eiland (of niet...). x aggie

• 06 Februari 2007 - 15:52

Just:

Tjesus Vinnie wat staat die kale kop je goed man!
    Moet ik toch mss ook maar proberen voordat het uit zichzelf zover is...
    Wat een schitterende plaatjes!!!!!! Echt genieten hier. Waan me zo ff aan de andere kant van de wereld. Dikke knuf van je neefje

• 07 Februari 2007 - 09:32

Carla En Paul:

Van Harte Vincent. Veel te laat maar een week geen internet gehad. We krijgen echt heimwee naar indonesie als we dit allemaal lezen. dikke kus ons

• 08 Februari 2007 - 21:14

Liselot:

´k Weet niet met welke hand jullie je poepbillen afvegen, maar ik doe dat met rechts! Leuk om hier in Nicaragua jullie reisverslagen te lezen. Geniet van al het heerlijke eten!!! Ik moet het nog steeds met rijst, bonen en een stukje kip of vlees doen. Liefs XXX

• 10 Februari 2007 - 14:02

Jos En Harry, Utah.:

Wij genieten van jullie reportage hier in Utah en wensen jullie een fijne reis. Prachtige foto's!!!!

• 11 Februari 2007 - 21:35

E.Markink-Ebben:

Lief vrouwtje en baasje
    Ik heb het fijn en ben heel lief.Ik mis jullie ook.Heel veel plezier nog!Maak je geen zorgen over mij!!! Veel liefs
    Jerry